OŚWIADCZENIE WS MURALU ŻABKA POLSKA Sp. z o.o.

Oświadczenie ws murali Żabki

Szanowni Państwo,

Żabka Polska Sp z o.o. przygotowała mural, który znajduje się w Poznaniu. Idea jest szczytna. Mural jest komunikowany jako ekologiczny. EcoEvolution.org w oficjalnym komunikacie zostało wymienione jako partner przedsięwzięcia.

Oświadczamy, że jako Fundacja EcoEvolution.org nie braliśmy udziału w tym projekcie. Żabka wystosowała już oficjalne przeprosiny. Jesteśmy jednak zaskoczeni, że firma w swojej komunikacji odnośnie ekologiczności muralu nie jest transparentna.

Zapytaliśmy Żabkę jakimi farbami został pomalowany mural i jakie badania wskazują, na to że owa farba redukuje 0,44 g tlenków azotu na każdym metrze kwadratowym. Firma zasłania się prawem prasowym oraz umową przetargową i odmawia udzielenia takiej informacji. Jest to zaskakujące, ponieważ firmy na całym świecie dbają o to, by sumiennie komunikować o swoich ekologicznych działaniach, w taki sposób, by nie było to odebrane jako green washing, czyli ekologiczna ściema.

Dlaczego takie postępowanie trzeba piętnować? Eko murale i eko murale antysmogowe stają się coraz bardziej popularne. Słowo “eko” jest doklejane do każdego działania. I to nie jest dobre. Mieszkańcy powinni wiedzieć, który mural ma jakie właściwości, szczególnie jeśli marka wykorzystuje je do swojej promocji.

Żabka komunikuje w swojej informacji prasowej, że ich mural ma moc 207 drzew. Prosiliśmy więc o pokazanie badań naukowych, które potwierdzają tę liczbę.

Jako Fundacja szczegółowo analizowaliśmy rynek farb. Patrzyliśmy, które z nich mają realny, udowodniony wpływ na środowisko. Jest tylko kilka marek, które pokazały komplet badań i ma w pełni przejrzysty proces technologiczny.

Ponieważ w informacji prasowej została błędnie wtrącona nazwa naszej Fundacji i skopiowano również parametry farby KNOxOUT, którą rekomenduje Fundacja EcoEvolution.org, a wiemy, że na pewno nie była ona wykorzystana do malowania muralu, pytamy więc na jakiej podstawie Żabka stwierdza, że jej mural ma moc 207 drzew?

Chcemy również zaapelować do wszystkich zleceniodawców eko murali i eko murali antysmogowych, w tym oczywiście również do Żabki. To jest ten moment, gdy transparentność jest bardzo ważna. Do każdego muralu, który określa się “eko” w standardzie powinna zostać dołączona dokumentacja, która potwierdza realne właściwości farby. Jest to bardzo ważne, gdyż korzystanie z farb, które mają możliwość oczyszczania powietrza, to innowacja, która zyskuje znaczenie na całym świecie. Realnie pomaga ona w walce z miejskim smogiem. Farba aktywuje się pod wpływem słońca i pary wodnej, i jest wstanie zmniejszyć zanieczyszczenia nawet o 20%.

Kolejną istotną rzeczą, którą należy sprawdzić w farbach jest zawartość lotnych związków organicznych (LZO). KNOxOUT wykazuje tzw. ujemną zawartość LZO (negative VOC paint), czyli jest to farba, która jest wstanie usunąć więcej LZO niż jest użyte do wytworzenia produktu. Choć i tak do wytworzenia farby jest użyta minimalna ilość LZO, dlatego farba jest bezwonna i nie ma chemicznego zapachu.

Dlaczego piszemy wprost nazwę produktu? Dlatego, że w tej chwili nie promujemy nazwy farby, a technologię oczyszczania powietrza, która za nią stoi. Oparta jest ona o opatentowaną innowację CristalACTIVE. I jeśli chcemy być transparentni, takie informacje muszą być publiczne.

Z wyrazami szacunku,
Paweł Lisowski,
prezes Fundacji EcoEvolution.org

Podobne

Odra Centrum Rozmowy o rzece Odra

Co się dzieje z Odrą?

We Wrocławiu trwają Dni Odry. Organizatorem jest miasto Wrocław. Oprócz pikników i koncertów odbywają się także trzy merytoryczne dyskusje. Pierwsza z nich już za nami.

Wizualizacja dwóch ptasich ekologicznych murali, które powstaną w Gdyni

Ekologiczne, ptasie murale w Gdyni!

A jakby tak sprawami najwyżej rangi uczynić przyrodę? Gdybyśmy w telewizji zamiast kłótni polityków, usłyszeli, że szpaki mają nowe budki lęgowe, że nowe gatunki ptaków

Jakub Typiak tłumaczy, jak zrobić budkę lęgową dla szpaka

Czy możemy karmić ptaki chlebem?

Dziś dowiemy się, jak dokarmiać ptaki.  W pierwszej części dowiedzieliśmy się, dlaczego niektóre ptaki, by przetrwać, potrzebują starych drzew, w jaki sposób człowiek jest zależny od ptaków,

Wróble. Ptaki Polski

Wróble. Zakład, że ich nie znasz?

Dziś lepiej poznamy wróble. W pierwszej części dowiedzieliśmy się, dlaczego niektóre ptaki, by przetrwać, potrzebują starych drzew, w jaki sposób człowiek jest zależny od ptaków, poznaliśmy też